
Reply to Enquiries of Design Competition for Transformation of Sensory Garden at 
Kwun Tung Promenade 

Q.1 Could government officers join this competition? 

 There is no limitation for government officers to participate in this 
competition.  Participants are advised to seek the consent from their 
supervisors.  Clause 4.9 of the Competition Document should also be 
observed. 
 

Q.2 Any height limit on the installations design. 

 Participants are reminded to observe Clause 2.2.3 on the requirement 
of 2m minimum clearance from soffit and around the columns and 
abutments of the Kwun Tong Bypass for inspection and maintenance 
works, and. 
According the Engineering Conditions of the site on height restriction, 
no part of any structure shall exceed 10.5m above the mean 
formation level of the land on which it stands. 
 

Q.3 You have mentioned damages to the current installations. Just 
wondering if there is any security issues that we should be aware of or 
be mindful for the design. 

 The current Sensory Garden opens 24 hours daily and there is no 
particular security measure in this area.  The damages to the current 
installations are the result of wear and tear as expected.  
 

Q.4 Do student groups have to consider the budget mentioned in their 
entries? 

 Under Clause 4.13.2 “cost effectiveness and budget” is not part of the 
judging criteria for Student Group. 
 

Q.5 Is there any problem if water feature is introduced? 

 There is no limitation on introducing small size water feature which does 

not need to be supported by any water filtration system as long as it is 
within budget. 
 

Q.6 Is movable installation allowed? 

 There is no limitation on movable installation as long as the proposed 
structures will not pose danger to the garden users.  Practicality on 
design, safety and maintenance issues should be considered. 



 

Q.7 Can the Kwun Tong Bypass be part of the design? like painting on it?  

 There is no limitation on applying painting on the Kwun Tong Bypass. 
Any proposed installation should maintain a minimum clearance of 2m 
from the highway structure under Clause 2.2.3. 
According to the Engineering Conditions of the site on protection of 
highways structures, please take the following into consideration if the 
Kwun Tong Bypass is included as part of the design: 
1. A 2m clearance from soffit and around columns and abutments 

should generally be made available for inspection and maintenance 
works at all times. 

2. The foundations of any installation shall not interfere with or be 
founded on the flyover/footbridge foundations 

3. No plant, equipment or attachment such as lighting, poster and 
commercial display shall be fixed to flyover/footbridge and its 
supporting structures including columns unless the prior approval 
of the Chief Highway Engineer/ Kowloon has been given 

4. Fire resistant materials should be used.  
5. No drainage from any permitted structure shall be allowed to be 

discharged to the drainage system of the flyover/footbridges 
 

Q.8 Can we dig under and design some sort of sunken space? If so, how 
deep is the limit? 

 There is no limitation on the provision of sunken space but if such area 
is made accessible to the public, universal accessibility should be 
considered.  Constructability and practicality of proposal should also 
be taken into consideration. 
 

Q.9 Can we use video in explaining the design concept? 

 Under Clause 3.6.1, presentation media other than those listed in 
Clauses 3.4 and 3.5 will not be accepted. 
 

Q.10 How about lighting issues? Any limitation especially at night? 

 There is no limitation on lighting design, but the avoidance of lighting 
pollution should be considered. 
 

Q.11 So it has to be designed with 24 hours access? 

 The Kwun Tong Promenade is opened 24 hours daily.  



 

Q.12 Any underground utilities (uu) underneath? 

 Please refer to the attached as-built drainage and electrical layout 
plans for reference, drawing no: BS/7912/DSD/SD009b – SD010b and 
KG136/BS/7912/EE207-EE208  
 

Q.13 In the first few slides of the second part, the shading of competition 
area cover part of the existing planter, is it true that only a part of the 
planter can be modified? 

 The competition site only covers a portion of the planting area.  Only 
part of the planting area is within the competition boundary. 
Participants should note Clause 2.2.2 that no tree felling or 
transplanting for tree with trunk diameter of 95mm or more at a height 
of 1.3m above ground level. 
 

Q.14 Are we allowed to attach the installation to the bypass? 

 Please refer to replies on Q.2 and Q.7. 
 

Q.15 Can the existing planter area be made accessible to the public or just 
for enjoyment? 

 The idea of making the planting area accessible to the public is 
welcomed to evoke the senses of touch, smell and vision.  Shrubs of 
different colours and types could also be considered.  Consideration 
should be made on the interface treatment of the planting areas within 
and outside the competition boundary. 
 

Q.16 What is the frequency of mobility that should incorporated in terms of 
logistics and management of the proposal?  How often would the 
structure be moved? 

 The structure is not supposed to be moved. 
 

Q.17 Is it necessary to propose the choice of plants used in the landscape 
design if there is no landscape architects in my team? 

 There is no mandatory requirement for proposal on the choice of 
plants. 
 

  



Q.18 I would like ask how many people can be in one group?  
 

 Under Clause 4.8.1, each participant must comprise two to six members for 
Professional Group.  For Student Group, both individual entries and team 
entries are permitted; for team entries, it can comprise not more than six 
members. 
 

Q.19  Do we need to consider BFA within the design area? 

 
 

Barrier free access should be considered.  Under Clause 1.2.6, it is one of 
the objectives that an inclusive and universal approach shall be applied to 
the transformed garden for enjoyment by diversified users. 
 

Q.20 Regarding the competition boundary, we noticed that it is much smaller than 
the sensory garden itself. However, for us to put in some innovative ideas we 
may need to transform the whole sensory garden, including the children play 
area and the roadside planters. Would it be acceptable for the competition 
committee if our design covers the whole sensory garden area, instead of 
limiting within the competition zone? 

 Only part of the sensory garden delineated in the competition brief is within 
the competition boundary due to budget consideration.  For the purpose of 
this competition, only the design proposal within the competition area will 
be considered during adjudication.  If the design of the winning team covers 
the area beyond the competition area, the portion that outside the 
competition area may be implemented in future separately when 
opportunities arise.  However, the design within the competition area shall 
be self-contained even without the ideas outside the competition area being 
implemented. 

Q.21 Current site boundary overlap with some existing planters, can the design 
superimpose/change some of the existing planters' location/shapes? 

 There is no technical limitation to modify some of the existing planters if the 
modification has already taken the budget limitation into consideration. 
Participants are reminded to observe Clause 2.2.2 on existing trees and soft 
landscaping area, which requires the overall provision of the greenery area 
should be equivalent to the existing provision within the site. 

Q.22 Understanding from the brief, there is a 2m clear zone between the flyover 
structure and proposed design, is this imply to the same as underneath of 
the flyover? 

 Refer to our answer to Q.2 and Q.7.  



Q.23 Is there any record/links of the previous webiner competition briefing session 
competition that can still share? 

 The presentation material of the Briefing Session can be downloaded from 
the “Online Briefing Materials” tab of the competition website. 
https://www.hkia.net/en/competition/sensorygardencompetition/index.html 
 

Q.24 I am / My team member is an employee of one of the jurors, yet we are NOT 
immediate family members AND we are NOT concerned with the preparation 
or the organization of the Competition. 
Yet, as an employee, are we falling into the above category, i.e. associate of a 
member involved in this Competition listed in Annex 4 that we would need to 
declare the conflict of interest? 

 Under Clause 4.9 of the Competition Document, there is no limitation on 
jurors’ employees to participate in this Competition. To avoid conflict of 
interest, the content of submission should not be exposed to nor discussed 
with the concerned employer. 
Under Clause 5.3, any participant who is a business partner or associate of 
any member involved in this Competition listed in Annex 4 should make 
declaration in 2(b) of Section 5, Annex 1. 

 


